Mattor – en viktig del av design hemma

Mattor är kanske inte det första man tänker på när man pratar om design i hemmet. Utomlands är det vanligt med heltäckande mattor men i Sverige så fokuserar man ofta på att skaffa ett snygg golv framför snygga mattor. Mattor gör mer för ett rum än man tror och borde ha en självklar del i planerandet för designen i ditt hem.

Mattor för alla rum

Mattor passar alldeles utmärkt för alla rum i ditt hem men det finns mycket att tänka på när du ska välja rätt matta för rätt rum. Vad används rummet till mest och hur mycket tid spenderar du och din familj just där. I en hall kan det vara bra att ha en liten grövre matta som lättare samlar upp grus och smuts som ni drar in utifrån. Tänk också på att den ska vara lätt att dammsuga. I sovrummet kan det vara skönt med en lite varmare matta att sätta ned fötterna på en vintermorgon. Där kan ni med fördel lägga ut en riktigt go ullmatta som skyddar dina fötter från kylan på golvet. I köket är det vanligt att man står längre perioder och då är det bra med en matta som dämpar lite och avlastar fötterna. Gärna en matta som är lätt att tvätta då det kanske spills lite extra i köket. Har ni småbarn hemma så kan en gosig, mjuk och långhårig matta i vardagsrummet vara värt att satsa på. Ett perfekt ställe för dina barn att leka på utan att skada sig på ett hårt golv.

Design och utseende

Det är viktigt att tänka på helhetsintrycket när du väljer design på din matta. Har du redan mycket färg och mönster på dina väggar så kan det vara lämpligt med mattor i mer neutrala färger. Tänk på alla varje del av designen av ett rum ska komplettera varandra. Har du väldigt mycket möbler då passar en lite mindre matta så inte rummet ger ett överväldigande plottrigt intryck. Om stora delar av ditt rum redan går i ljusa färger så kan en matta med en stark färg ge ett riktigt upplyftande inslag. Tänk hela tiden på helheten när du designar varje rum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

YesNews