Digital teckning och design

När du börjar med teckning och design är det oftast genom traditionella metoder. Som barn tecknade du säkert med färgpennor av olika slag. När du blev lite äldre blev blyertspennan den stora favoriten. Länge var också blyertspennor, målarfärg och bläck det som användes i yrkeslivet som designer. Men idag lever vi i en digital tidsålder och det har aldrig varit lättare att börja din bana som designer.

Digital design

Många illustratörer och andra kreatörer inom teckning jobbar idag digitalt. De vanligaste programmen för yrkesverksamma kreatörer är fortfarande Adobes olika program, men är du ute efter ett mer konstvänligt program finns exempelvis PaintTool SAI, Clip Studio Paint och Procreate. Dessa program är specifikt riktade till konstnärer medan Adobe Illustrator och Adobe Photoshop riktar sig mer mot vektorgrafik och bildmanipulering. Fördelarna med Adobes program är dock att de är etablerade i branschen och gör det lättare att beställa trycksaker från exempelvis Fröbergs utan att behöva anpassa format och liknande.

Förenkla processen

Det många lyfter med digital teckning och design är att det förenklar den kreativa processen. Att rita helt digitalt möjliggör helt andra metoder för att ändra din teckning. Traditionellt behöver du sudda och rita om till du är nöjd. Om du ritar digitalt finns det verktyg för att finjustera din teckning utan att behöva sudda och rita om. Du kan också kopiera och klistra in samma design, vilket är bra för tapetdesign, och slipper en lång process med stenciler eller att rita allting för hand.

Digitala verktyg

Idag kan du hitta en mängd olika digitala verktyg för teckning och design. Du behöver inte längre en stor, dyr dator med dyra designprogram. Idag kan det räcka med en surfplatta och en app. Beroende på hur professionell du vill vara i ditt skapande kan det vara värt att investera i en riktigt bra dator och ett bra redigeringsprogram, men om du bara ska starta din digitala bana så kan du komma långt på gratisappar eller billigare program som Procreate, som finns i appformat.

Att jobba digitalt har förenklat designeryrket, men det är absolut inget krav. Många designers kombinerar traditionella metoder med digitala för att få precis den stil de är ute efter. Det viktigaste är att hitta något som funkar för dig och din ambitionsnivå, oavsett om det är för att teckna hemma eller designa för stora företag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

YesNews