Berömda tapetdesigners

En del tapeterdesigners går till historien för sina briljanta mönster. En fin tapet tål att ses på om och om igen samtidigt som den bibehåller sitt vackra och inspirerande uttryck. Här kan du läsa mer om några kända tapetdesigners runt förra sekelskiftet.

Tapeter har sedan 500 år tillbaka varit ett sätt att pryda väggarna. Fina tapeter är som konstverk i sig och utbudet av exklusiva tapeter är stort. Hos https://www.familjetapeter.se/ kan man exempelvis hitta tapeter från kända märken såsom anrika Cole & Son och modemedvetna Christian Lacroix, men även från den tidlösa mönsterkonnässören William Morris. Tapetdesignern William Morris var både designer, poet, författare och politiskt engagerad. Han skapade många olika mönster som används till tapeter och textilier än idag. Som en anhängare av Arts-and-Crafts-rörelsen skapade han mönster som var moderna och nyskapande för sin tid i slutet av 1800-talet. Några av hans mest berömda tapetdesigner är ”Acanthus design” med slingrande bladornament i dämpade naturgröna nyanser. En annan berömd design är ”Willow Bough” med de smala ljusgröna pilbladen mot en vit bakgrund.

Charles Francis Annesley Voysey är en annan berömd tapetdesigner som var verksam runt förra sekelskiftet. Han var arkitekt och designade både textilmönster, tapeter, möbler och andra ting. I hans formgivning kan man ofta se stiliserade naturformer såsom blommor, blad och djur. Mönstrena är rytmiska och innehåller ofta spegelbilder så att det uppstår en symmetri. Han var särskilt duktig på att utnyttja de negativa ytorna i designen för att lyfta mönstret.

Owen Jones var en berömd designer som skrev boken ”The Grammar of Ornament” som publicerades 1856. I den beskriver han mönstrets grundläggande komponenter och boken har med tiden blivit en designklassiker. Hans mönster innehåller många klassiska element såsom akantusformer i praktfulla repetitiva kompositioner men även något så enkelt som en ensam blomma som upprepas mot en vit bakgrund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

YesNews