Att jobba som designer

Designeryrket är brett, och omfattar en rad olika inriktningar. En designer kan arbeta med allt från grafisk design och webbdesign till möbler eller mode. Den sistnämnda kategorin, det vill säga de designers som skapar kläder, är ofta de som främst förknippas med yrket, men sedan internet har blivit en viktig del av de flesta människors vardag, har även de IT-inriktade grenarna av designeryrket, såsom webbdesigners som skapar hemsidor, vuxit markant. Gemensamt för alla typer av designers är att det de skapar ska förbättra människors liv på något sätt, genom att de skapar produkter, bilder eller något annat som är estetiskt tilltalande och funktionellt. För att arbeta som designer måste man därför inte bara vara mycket kreativ, utan också ha ett sinne för geometri och formgivning, liksom ofta ett visst tekniskt kunnande. Man måste inte minst kunna hantera en dator, eftersom designprogram av olika slag är en modern designers främsta arbetsredskap.colored-pencils-179167_960_720

Att jobba som designer betyder sannolikt att man jobbar som frilansare, och har ett eget företag. Det kan innebära många utmaningar, men också många fördelar, som att man kan styra över sin tid själv. En av utmaningarna är att man inte alltid har finansiell trygghet, eftersom ens inkomst är beroende av att man lyckas hitta kunder. En bra lösning för de månader som blir svåra ekonomiskt är att sälja fakturor. Då behöver man inte vänta tills förfallodatumet innan man får betalt från kunden, utan kan få pengarna direkt för att täcka akuta kostnader.

En annan utamning man står inför som nyexaminerad designer på arbetsmarkanden, oavsett vilken typ av design man sysslar med, är att konkurrensen är mycket hård. För att kunna etablera sig och hitta kunder gäller det därför att man kan erbjuda kunderna något unikt, det vill säga att ens designer på något sätt sticker ut från mängden. Om man tror tillräckligt mycket på sina idéer och sina skapelser, och arbetar hårt, kan man dock nå framgång även i en tuff bransch såsom designerbranschen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

YesNews