Målningar och design av olika slag

Akvarell är en av de typer av tekniker på målningar eller ritningar som många uppskattar och det beror inte minst på den ofta ljusa färgskalan. Akvarellmålningar kan lätt bli väldigt fina vad gäller nyanser.

Arkitektritningar

Enkla skisser med blyerts och papper och penna är ofta arkitektens första steg för att fånga en idé i huvudet och få ner den på ett papper. Enkla blyertsskisser i svart och vitt kan vara oerhört fina och med skuggor kan man få många coola effekter när man ritar. Man kan även variera tjockleken och hårdheten på pennorna för att få helt olika uttryck, från en mer serietidningsstil med hårda skarpa svarta linjer till mer realistiska bilder med tunna och lätt suddade streck. Att börja med blyerts, penna och papper är värt att göra för att öva. Man kan även testa olika slags papper utöver blyertspennor som är olika tjocka och olika hårda/mjuka. Man kan öva på både enklare figurer och mer avancerade skisser över landskap, både landsbygdslandskap i romantisk lite lantlig stil och skisser över stadsmiljöer.

Surrealistisk och modern stil

Exempel på surrealistisk och modern stil är verken av den kände konstnären Salvador Dali från Spanien. Bäst är att titta själv på vad han har målat för Dalis målningar är inte så enkla att beskriva med ord alla gånger.

En annan känd spansk målare var Pablo Picasso. Han var en målare som hade olika perioder som man brukar beskriva med olika slags färger. Olika färger som kan kopplas till olika sinnesstämningar eller känslor, som exempelvis den mer röda, intensiva perioden.

Manga

En typiskt japansk stil när det gäller att rita och teckna och som på senare år har blivit väldigt populär i stora delar av Europa och USA samt andra områden är manga.

Manga är bilder som har en väldigt egen och typisk karaktär och det finns viss typ av manga som är väldigt lätt att känna igen som just manga. Men det finns många olika typer av manga. En del är mer vuxen i sitt uttryck med mer realistiska målningar som inte alls liknar till exempel de lite barnsliga figurerna från Naruto, One Piece eller Sailor Moon. Inom Manga behöver man även kanske nämna gamla klassiska serier som Astro boy eller Robotech. Just Robotech är ett exempel på när Manga eller anime (japansk tecknad film brukar kallas för anime) inte alls har den typiska look som manga ofta har annars. Där hittar man en lite mer realistisk ton med mer trovärdiga stora robotar snarare än söta små människor med små näsor, stora ögon och överdrivna ansiktsuttryck.

En annan animeserie som drar mer åt det realistiska hållet men som samtidigt behåller ett ganska fantasifullt uttryck vad gäller själva karaktärerna är den klassiska filmen Akira som utspelar sig i ett futuristiskt och framtida Neo Tokyo (Det betyder alltså ungefär ”Nya Tokyo ” vilket beror på att det hela utspelar sig i en värld efter en stor katastrof där man fått börja om på nytt). Medan miljöerna är ganska mörka så är karaktärerna lite mer lättsamma och lekfulla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

YesNews